• Tiranë
    +355 68 2222 456
  • Prishtinë
    +383 45 800 602
  • Shkup
    +389 71 595 139

 

Alopecia androgjenetike është forma më e zakonshme e humbjes së flokëve dhe llogaritet për 95% të rasteve të humbjes së flokëve mashkull. Ndërsa ka shumë arsye të mundshme që dikush mund të tregojë humbjen e flokëve të tilla si sëmundje kronike, sëmundjet e lëkurës, reagim ndaj barnave të caktuara, sezonalitetit, stresi, dietë të varfër, ndotja e mjedisit dhe aspekte të tjera të jetës moderne, shumica e humbjes së flokëve te meshkujt është për shkak të trashëgimisë.

humbia_e_flokut_tek_meshkuit-300x155Përqindja e parashikuar e trashëguar per humbjen e flokëve për meshkujt është 81%. Kjo do të thotë që faktorët gjenetik të kontribuojnë më së shumti ne rrezikun e humbjes së flokëve te meshkujt, se sa nga ato të mjedisit. Predispozitë trashëgimore është agjenti më i fuqishëm i një shpërthimi të humbjes të flokëve për meshkujt, si gjenet kryesisht të përcaktuar nëse një njeri do të tregojë humbjen e flokëve, mosha e fillimit, modelin e shfaqjes dhe nivelin e zhvillimit.

Burrat që vuajnë nga alopecia androgjenetike trashëgojne te folikulat e flokeve një ndjeshmëri gjenetike të hormoneve (DHT). (DHT) eshte nje derivat ose produkt nga-testosterone. Testosterone është konvertuar në DHT nëpërmjet enzimës 5-alfa-reductase (5-a reductase) hyn ne folikulen e  flokëve,e zvogelon ate dhe shkakton ndryshimet në funksionimin e tyre, rritjen e shtypjes se  tyre. Folikulat e ndjeshme te  flokëve  me hormon DHT shkurtojne jetën e tyre, duke rezultuar në rënien e flokëve dhe për të zvogëluar dendësine e kokës.

Në mënyrë më specifike, veprimi i hormonit DHT shkurton fazën Anagen (faza Anagen) të flokëve, në të cilën flokët rritet dhe përshpejtojne  telogen (faza Telogen), në të cilën zhvillimi ndalohet. Ky proces ndikon negativisht ne shfuqizimin efektiv  tek floket. Shpesh meshkuit që për here  te pare u shfaqet  hollimi i flokeve, fillimisht duke paraqitur imazhin e  reduktimit te dendësise  se flokëve që nuk është për shkak të Apoptosis, hedhin  lëng progresiv të flokëve.

 

 

Terrell Suggs Womens Jersey